Längs norska kusten

Bergen-Kirkenes, 7 dagar

Vi följer den norska kustens skyddade farvatten från Bergen mot Kirkenes vid ryska gränsen och får uppleva den särpräglade naturen norr om polcirkeln. Alla fyra årstider ger en fantastisk upplevelse. På sommaren är turen in i Geirangerfjorden en av höjdpunkterna. 

Boka senast 15/7 så får ni 1000 NOK per person att använda ombord. Reseperiod: april 2019-maj 2020.

Kirkenes-Bergen, 6 dagar

Under resan från allra nordligaste Norge upplever du Norges mest kända sevärdheter: Nordkap, Tromsö, Ishavskatedralen, Lofoten, De Sju systrarna, Torghatten med sitt karaktäristiska hål rakt igenom och Nidaros-domen i Trondheim.

Boka senast 15/7 så får ni 1000 NOK per person att använda ombord. Reseperiod: april 2019-maj 2020.

Bergen-Kirkenes-Bergen, 12 dagar

Den ultimata resan med Hurtigruten längs norska kusten från Bergen till Kirkenes vid den ryska gränsen och tillbaka. Du får uppleva Nordkap, Tromsö, Ishavskatedralen, Lofoten, De Sju systrarna, berget Torghatten och Nidarosdomen i Trondheim. 

Boka senast 15/7 så får ni 2500 NOK per person att använda ombord. Reseperiod: april 2019-maj 2020.

Bergen-Kirkenes-Trondheim, 11 dagar

Denna resa innehåller många av höjdpunkterna från den klassiska rundresan. Vi startar i Bergen, passerar polcirkeln två gånger, upplever Nordkap, utforskar Kirkenes där båten vänder och avslutar kryssningen i medeltidsstaden Trondheim.

Bergen-Tromsø, 5 dagar

Ge dig själv tid att uppleva den fantastiska naturen på en oförglömlig kryssning. På den korta rutten från Bergen till Tromsö kan du bl a njuta av Geirangerfjorden. Upplev Svartisens glaciär eller fartens berusning på en RIB-safari på Saltsströmmen - världens starkaste tidvattenström. 

Bergen-Bodø, 4 dagar

Följ med Hurtigruten på en 4-dagarsresa från hansastaden Bergen till Bodø i norr. Vi skyndar långsamt förbi de västnorska fjordarna, med stopp i medeltidsstaden Trondheim med Nidarosdomen, och genom det äventyrliga Helgeland med Torghatten, De Syv Søstre och polcirkeln.

Bergen-Trondheim, 3 dagar

Bergen, staden mellan de sju fjällen, och Unescolistade Bryggen ger en perfekt start på resan norrut mot Trondheim. Turen tar tre dagar med höjdpunkter som Ålesund, Geiranger, Romsdalsalpene, Molde och inte minst medeltidsstaden Trondheim.

Tromsø-Bergen, 4 dagar

På en 4-dagarstur från Tromsø till Bergen får du uppleva en smakbit av Norge och flera av höjdpunkterna från en klassisk rundresa. Se det vackra Vesterålen, trolska Trollfjorden, Lofoten, Helgelandskusten och de Syv Søstre samt städer som Trondheim, Ålesund och Bergen.

Tromsø – Kirkenes – Tromsø, 4 dagar

På rutten Tromsø – Kirkenes – Tromsø far vi längs den spännande Finnmarkskusten. På utflykterna kan du uppleva Nordkaps nordliga landskap eller tusentals fåglar i Gjæsverstappens fågelreservat.

Tromsø-Trondheim, 3 dagar

Njut av lugn och avkoppling på en tredagars kryssning längs Helgelands vackra kust från Tromsö till Trondheim. På utflykterna kan du uppleva RIB-äventyr vid Lofoten, örnsafari i Trollsfjorden eller besöka UNESCO-ön Vega. En oförglömlig resa längs den norska Atlantkusten väntar!

Tromsö-Kirkenes, 3 dagar

På färden norrut och österut från Tromsø till Kirkenes far vi längs den spännande Finnmarkskusten. På utflykterna kan du uppleva Nordkaps nordliga landskap eller tusentals fåglar i Gjæsverstappens fågelreservat.

Trondheim - Kirkenes 5 dagar

Fem dagar av Världens vackraste sjöresa, från historiska Trondheim till gränsstaden Kirkenes. Res längs den sägenomspunna Helgelandskusten, det vackra Lofoten och det arktiska kustlandskapet i Troms och Finnmark.

Trondheim - Tromsø, 3 dagar

Det historiska och spännande Trondheim är utgångspunkt för den här upplevelserika 3-dagarsturen som tar dig med genom äventyrliga Helgeland och fascinerande Lofoten, med slutmål Tromsø, också kallad Nordens Paris.

Trondheim - Bodø, 2 dagar

Vår 2-dagarstur från Trondheim till Bodø tar dig genom det äventyrliga Helgeland, med trånga sund och fascinerande skärgård, och förbi sägenomspunna fjäll som Torghatten, Lekamøya och De Syv Søstre.

Trondheim - Bergen, 2 dagar

En 2-dagarsresa från Trondheim till Bergen ger dig ro att njuta av livet och utsikten ombord medan båten skyndar långsamt längs kusten. Vi besöker Kristiansund, Molde, Ålesund och Vestlandets fantastiska fjordar på färden mot Bergen, staden med den Unescolistade Bryggen och utsiktspunkten Fløyen.

Kirkenes-Tromsö, 2 dagar

På färden söderut och västerut från Kirkenes till Tromsø far vi längs den spännande Finnmarkskusten. På utflykterna kan du uppleva Nordkaps nordliga landskap eller tusentals fåglar i Gjæsverstappens fågelreservat.

Bilderna

KONTAKT OCH RESEHANDLINGAR

Då du beställer din resa genom Vega Resor sker normalt sett alla kontakter mellan dig och Hurtigruten via oss.  Ange alltid referensnummer i alla kontakter med oss. När vi på Vega Resor kontaktar Hurtigruten för bokning kommer de att bekräfta resan så snart som möjligt och samtidigt informera om flyg eller

tågtider och priser, inklusive eventuella tilläggstjänster och tillkommande

avgifter. För bokning under högsäsong, då efterfrågan är stor, eller om du bokar senare än 8 veckor före avresa, kan det ta något längre tid att få bokat hytt, flyg, hotell etc. och bekräfta din resa. En faktura skickas som bekräftelse på din bokning. Om du reser med vänner och önskar separata resehandlingar ber vi dig upplysa om detta vid bokning. Resehandlingar skickas normalt 7–14 dagar före avresa.

 

SÄRSKILDA BEHOV

Om du har särskilda behov (till exempel kost eller hälsorelaterade behov) ber vi dig informera om detta när du bokar din resa. Vi kan inte garantera att vi kan uppfylla alla önskemål men vi försöker alltid göra vårt bästa. Specialönskemål ingår dock inte i vårt avtalsenliga åtagande.

 

RÖRELSEHINDER

På vår resa längs norska kusten tar vi gärna ombord passagerare med rörelsehinder och alla våra fartyg, med undantag av MS Lofoten, har minst en rullstolsanpassad hytt. Om behov finns hjälper vi också till att beställa särskilt anpassade hotellrum. Passagerare med rullstol måste ha med sig egen ihopfällbar stol i standardstorlek samt en medresenär för assistans. Hamnarna på norska fastlandet har ramper för ombord- och landstigning. Utflykterna är inte anpassade för personer som har svårt att gå. Det är mycket viktigt att vi blir informerade om särskilda behov när resan bokas. Då har vi bäst möjligheter att säkerställa en behaglig och problemfri resa.

 

HÄLSA

Det finns inte läkare eller apotek ombord under resan. Men besättningen har utbildning i första hjälpen och kan ge medicinsk assistans vid akut behov.

 

FÖRÄNDRINGAR I TIDTABELL OCH UTFLYKTSPROGRAM

Alla tidtabeller och utflykter är preliminära och kan komma att ändras. Väder-, sjö- och isförhållanden kan påverka resrutt och tidtabell. Utflykter kan dessutom vara villkorade med ett minimi- eller maximiantal deltagare. Utflyktsarrangörerna förbehåller sig rätten att ändra innehåll och upplägg i utflykterna utan avisering. Under perioden kring jul kan förändringar ske till förmån för julbord och julfiranden ombord för lokalsamhällen.

 

PASS, LEGITIMATION

Alla passagerare ska uppvisa giltigt pass eller godkänd fotolegitimation vid incheckning.

 

INNEHÅLLET PÅ DENNA HEMSIDA

Information och beskrivningar i på hemsidan har kontrollerats av Vega Resor enligt Hurtigrutens information. Emellertid kan ändringar förekomma efter publicering, vilket kan innebära att Hurtigruten eller våra lokala leverantörer inte kan erbjuda det som anges. Om vi får information om ändringar som kan anses påverka din resa gör vi vårt bästa för att informera dig. Allmänna helgdagar och kyrkliga högtider kan också påverka tillgången på hotell och andra anläggningar. Turistkontoren kan ge mer information om sådana tillfällen. Vissa platser vi besöker ligger mycket avlägset, varför utdragen kyla och svår terräng kan påverka möjligheten att ta sig dit.

 

HOTELL

De hotell vi använder är motsvarande 3- eller 4-stjärniga. Det finns ingen officiell hotellrankning i Norge. Alla rum har badrum/wc, med undantag för Kirkenes Snøhotel. Hotellen kan kräva extra avgifter för tilläggstjänster och faciliteter såsom rumservice, bastu, pool etc.

 

RESELEDARE

Resorna och utflykterna presenterade här vänder sig till enskilda resenärer utan behov av reseledare, men alla fartyg och flera av de hotell vi utnyttjar har informationspersonal som kan ge råd och vägledning om utflykter samt allmän asisstans. Några av våra resor är delvis guidade.

 

TRANSPORTER

Transporter är inkluderade enligt beskrivning och normalt utan ledsagning. De kan företas av privata bussföretag, reguljära flygbussar eller tåg, minibuss eller taxi. Detaljerad information om transporter kommer med dina resehandlingar.

 

 

NATUROBSERVATIONER

Hemsidan innehåller bilder och beskrivningar av natur och djurliv som kan ses från fartyget och under utflykter. Hurtigruten kan dock inte garantera sådana observationer.

 

 

AVGÅNGSTIDER OCH INCHECKNING

Avgångstiderna från Bergen varierar efter årstiderna:

01.01–14.04 2013 kl 22.30

15.04–14.09 2013 kl 20.00

15.09–14.04 2014 kl 22.30

Incheckning startar kl 15.00 men hytterna är normalt klara för tillträde från kl 18.00. I övriga hamnar ombedes alla gäster att checka in ombord senast 30 minuter före avgång.

 

BAGAGE

Hurtigruten kan tyvärr inte erbjuda bagageservice.

 

INFORMATION OMBORD

På kvällen efter avgång från Bergen respektive Kirkenes hålls ett informationsmöte om säkerheten ombord. Du får också ett informationspaket. Varje fartyg har en reseledare ombord som säljer och ger råd om utflykter, utfärdar dagsprogram och nyhetsbulletiner samt meddelar passagerarna om sevärdheter, angöringar etc. I vissa fall ges denna service av receptionen ombord. Alla våra reseledare pratar norska, engelska och tyska.

 

VALUTA/KREDIT- OCH BETALKORT

Valutan ombord är norska kronor. De flesta andra valutor kan växlas ombord. Det går också bra att betala med kort – VISA, MasterCard, American Express och Diners Card accepteras.

 

BUTIK

Alla fartyg har en butik ombord där du kan köpa souvenirer, stickade varor, böcker, vykort, frimärken och ett begränsat utbud av toalettartiklar. På MS Lofoten finns denna service i cafeterian.

 

CAFETERIA

Cafeterian ombord erbjuder varma och kalla drycker samt varma och kalla maträtter Normalt öppet dygnet runt men under vintern kan öppettiderna variera, enligt närmare information ombord.

 

MÅLTIDER

Måltiderna serveras följande tider i restaurangen:

Frukost 07.30-10.00 (ej bordsplacering), Stor lunchbuffé 12.00–14.30 (ej bordsplacering), 3-rätters middag 18.30-21.00 (bordsplacering).

Under högsäsong kan det bli två sittningar med tider enligt information ombord. För den som har helpension startar serveringen med en buffémiddag efter avgång från Bergen och avslutas med brunch på ankomstdagen tillbaka i Bergen.

 

Maten ombord är typisk norsk. Frukosten serveras som en stor buffé med bröd, köttpålägg, ost, ägg, flingor/gröt och frukt. Till lunch serveras den berömda lunchbuffén med kalla och varma rätter, desserter och frukt. På kvällen serveras 3-rätters middag enligt vår meny; vanligen finns inte à la carte. Vid enstaka

tillfällen kan en kall buffé serveras till middag och den varma måltiden till lunch. Alla fartyg har fullständiga rättigheter.

 

DIET

Särskild diet, exempelvis vegetarisk kost, kan tillhandahållas om beställning sker i god tid före avresa. För passagerare med strikta dieter, exempelvis veganer, kan utbudet vara begränsat.

 

RÖKNING

Rökning är endast tillåten på särskilt anvisade platser på däck. Rökning är inte tillåten när fartygen ligger i hamn. All rökning i hytter är förbjuden och beläggs med böter.

 

UNDERHÅLLNING

Det bjuds ofta på levande musik i baren på kvällen och ibland gästas båten av

lokala artister. Dock finns inget organiserat program för musikunderhållning (utom på särskilda temaresor) eftersom betoningen under resan ligger på avkoppling och naturupplevelser.

 

DRICKSPOLICY

Det är inte vanlig praxis att ge dricks på Hurtigruten. Det är dock upp till varje

passagerare att ge dricks om man önskar belöna medlemmar ur besättningen för extra god service.

 

INTERNET

Internetcafé finns ombord på alla fartyg med undantag av MS Lofoten. Notera att bandbredden är smal och mottagningen inte stabil.

 

KLÄDSEL

Informell klädsel gäller ombord. En del gäster väljer att byta om till middagen men klädkoden är informell. Vädret i Norge kan växla under tiden för resan och även under loppet av en dag. För att hantera växlingarna på bästa sätt rekommenderar vi principen ”lager på lager”. Då kan du lätt anpassa klädsel

till förändringar i temperatur, vind och nederbörd. För alla resor rekommenderar vi att man tar mer ett regn- och vindställ i ett material som andas. Varm mössa, vantar, halsduk och termokläder kan också behövas, tillsammans med termounderställ, under vintermånaderna. Vid besök iland är det viktigt med stadiga skor, gärna också en vandringsstav, då det kan vara halt och isigt. Du bör också packa UV-skyddande solglasögon, även på vintern eftersom snö- och isreflexer kan vara skadliga för ögonen. Flera av fartygen har jacuzzi ombord så glöm inte baddräkt.

 

STRÖM

Växelström 220 volt.

 

TVÄTT

Tvättrum med tvättmaskiner, torktumlare och strykjärn finns på de flesta fartygen.

Tvättpolletter kan köpas i receptionen.

 

MOTIONSRUM/BASTU

Motionsrum och bastu finns på de nyare fartygen.

 

SVITER

Bokar du en svit på ett av våra fartyg ingår viss extraservice, inklusive en välkomstpresent, vattenkokare, minibar och kaffe/te i hytten, inbjudan att besöka bryggan, gratis kaffe/te ombord under hela resan samt sen utcheckning. Mot en extra avgift kan du även få frukost serverad i hytten samt använda minibaren. Vid ledig kapacitet kan du mot betalning uppgradera din hytt till en svit när du har kommit ombord.

 

TELEFON/MOBILTELEFON

Alla våra fartyg har betaltelefoner. Telefonkort kan köpas i receptionen. Mobiltelefon kan naturligtvis också användas men mottagningen kan vara dålig i vissa områden. Ta reda på vad din operatör debiterar när du använder mobiltelefonen utomlands.

 

VÄRDESAKER

Hytterna har ingen säkerhetsbox. Värdesaker kan lämnas in till receptionen för förvaring i fartygets kassaskåp. Hurtigruten tar inte ansvar för förlust av värdesaker.

 

UTFLYKTER ILAND

Förbokning av utflykter rekommenderas eftersom endast restplatser säljs ombord. Utflykter som bokas ombord debiteras i norska kronor och priset kan variera till följd av ändringar i växelkurser. Förbokning av utflykter kan göras upp till 4 veckor före avfärd. Om du väljer att betala med kreditkort kan förbokning göras upp till 2 veckor före avfärd. Utflykterna och deras innehåll kan vara beroende av minimi- eller maximiantal deltagare och variera med hänsyn till Hurtigrutens avgångstider och lokala väderförhållanden.

 

CYKELHYRA

Alla fartyg har fyra cyklar med hjälm för uthyrning. Kan endast bokas ombord.

 

STABILISATORER

Alla våra fartyg, med undantag för MS Lofoten, är utrustade med stabilisatorer som bidrar till en behaglig resa för våra gäster även vid hårt väder och när fartygen går ut på öppet vatten vissa sträckor. Under större delen av resan seglar fartygen i lugnare vatten inomskärs.

 

FARTYG I YRKESTRAFIK

Hurtigrutens fartyg går i yrkestrafik enligt fasta tidtabeller. Vi fraktar gods, fordon

och passagerare mellan hamnar, dag och natt året runt, som en del av Norges fasta transportnät. Våra fartyg lastar och lossar dygnet runt och i vissa hytter får man räkna med genomslag av ljud och vibrationer i samband med hamnstopp. Detta varierar beroende på hyttens läge och typen av fartyg. Ljud påverkar dessutom människor olika och vad som kan upplevas som oljud för somliga kan vara helt oproblematiskt för andra. Be om råd vad gäller bästa hyttläge för dina behov när du beställer din resa.