Aktuellt om resor och COVID-19

Här nedan följer aktuell information som vi gör vårt bästa för att uppdatera, men ändringar kan komma med kort varsel. Du som kund är ansvarig för att hålla dig uppdaterad om aktuella resevillkor och att du uppfyller de krav som krävs för inresa till ditt resmål, samt att du har korrekta inresedokument.


Uppdaterad information torsdag 5/8 2021 (gäller tills vidare):

Idag har estniska myndigheterna informerat om nya, striktare regler rörande Covid som gäller fr o m 9 augusti. Inresa till Estland är fortsatt fritt, men de nya reglerna har föranlett de estniska spahotellen att införa krav på att man måste uppvisa ett av följande dokument:

  • Intyg på att man är fullvaccinerad
  • Intyg på COVID-19-sjukdom som inte är äldre än 6 månader
  • Ett negativt COVID-19 PCR-testintyg som inte är äldre än 72 timmar eller ett negativt COVID-19 RTD-test inte äldre än 48 timmar före ankomsten till spahotellet.

Smittonivån i Sverige är fortsatt på så låga nivåer att inresa till landet kan ske utan karantän eller krav på test eller vaccin. Spahotellens nya regler innebär dock att vaccinationsintyg eller negativt test för närvarande är ett måste. Användning av munskydd rekommenderas i situationer och på platser där det är svårt att hålla avstånd. Spahotellen kan kräva att man vid behandling har mask på sig. Detsamma gäller vid resa med allmänna färdmedel.

 

Tallinks färjetrafik: Trafiken till Estland har nu återupptagits efter ett helt års avbrott.
Tidtabellen är dock halverad, så att färjorna trafikerar endast varannan dag.

Avresor från Stockholm:
Juli: Jämna datum / Aug: Ojämna datum / Sep: Jämna datum
Okt: Jämna datum / Nov: Ojämna datum / Dec: Ojämna datum
Färjetrafiken till Lettland kommer av allt att döma ej återupptas under 2021. Lettland nås i år endast med flyg.

Aktuell information från Tallink: www.tallinksilja.se


Estland: Från Sverige får man resa fritt in i landet utan krav på test eller karantän förutsatt att ett av följande villkor uppfylls (men notera spahotellens striktare regler):

  • resenären reser från ett land där incidenssiffran ej är över 75 (antal smittade per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna)
  • resenären har blivit fullt vaccinerad mot covid-19 under de senaste 12 månaderna
  • resenären har tillfrisknat från covid-19 under de senaste 6 månaderna

Här hittar du information från de estniska myndigheterna: www.vm.ee
Information från svenska UD om Estland:  www.swedenabroad.se


Lettland: Fri inresa tillåten för fullvaccinerade personer (minst 15 dagar efter andra vaccinationen) och personer som har haft covid-19 under de sista 180 dagarna.
Inresande måste uppvisa EU:s digitala covid-19 certifikat med QR-kod. Övriga måste ha ett negativt PCR/RNA/RNS-test taget inom 72 timmar före ankomsten eller ett negativt antigentest taget inom 48 timmar före ankomsten till Lettland.
Högst 48 timmar före avresan måste man därutöver fylla i passuppgifter, kontaktuppgifter och reseinformation på www.covidpass.lv. Formuläret ska sedan i utskriven eller digital form uppvisas vid avresan från Sverige.

Viktig information från Air Baltic rörande flygresan och inresan till Lettland: www.airbaltic.com/en/before-you-fly
På Discover Latvia hittar du aktuell information
www.latvia.travel
Information från Lettlands UD om inresa till landet:  https://www.mfa.gov.lv/en
Information från svenska UD om Lettland:
  www.swedenabroad.se 


Norge: Fri inresa tillåten för fullvaccinerade personer och personer som har haft covid-19 under de senaste 180 dagarna.
Resenärer från vissa delar av Sverige behöver inte vara vaccinerade. Inresande måste uppvisa EU:s digitala covid-19 certifikat med QR-kod.

På Norska Folkhälsoinstitutet hittar du aktuell information: www.fhi.no
Information från svenska UD om Norge:  www.swedenabroad.se
Aktuell information från Hurtigruten:  www.global.hurtigruten.com


Ungern: Fri inresa tillåten för fullvaccinerade personer. Inresande måste uppvisa EU:s digitala covid-19 certifikat med QR-kod.

På ungerska polisens hemsida hittar du aktuell information: www.police.hu
Information från svenska UD om Ungern: www.swedenabroad.se

 

Rederier, spahotell och myndigheter fortsätter att vidta försiktighetsåtgärder och nya direktiv ersätter gamla. Hotellen och Tallink gör allt för att du ska känna dig trygg och de följer alla direktiv och rekommendationer från myndigheter. Renlighet och hygien är högsta prioritet och åtgärder vidtas för att skapa en trygg miljö för gäster och personal. Observera att en del av hotellens faciliteter kan ha begränsningar och ändrade öppettider/utbud. Kontrollera vad som gäller för respektive hotell på hotellets hemsida. Vega Resor följer noggrant utvecklingen och riktlinjerna rörande coronaviruset. Notera att statusen kring tillgängliga flyg- och färjeförbindelser kan ändras med kort varsel.

Hur påverkar Coronaviruset min resa?

Så länge UD inte avråder från resa gäller våra vanliga avbokningsvillkor.

Om UD avråder från icke nödvändiga resor till ett specifikt land eller region som du har beställt resa till, och det är 14 dagar eller mindre till avresa, så kommer vi att kontakta dig med erbjudande om ombokning till annan resa. Ifall den nya resan är dyrare tillkommer ett tillägg på mellanskillnaden. På samma sätt återbetalar vi eventuell mellanskillnad om den nya resan är billigare. Ifall du istället önskar avboka återbetalas resans pris.

Ifall du önskar avboka när det är mer än 14 dagar till avresa, gäller våra vanliga avbeställningsvillkor även om UD avråder från resa.

Om man ombokar sin resa vid ett tillfälle då en avbokning skulle föranleda avbokningskostnader av den ursprungliga resan, så kommer dessa avbokningskostnader även att gälla en eventuell avbokning av den nya resan – oavsett när det sker.

Observera även att i den nya situationen kan nya myndighetsdirektiv eller beslut från spahotell och rederi komma med kort varsel som kan påverka vistelsen på spahotellet och resan till eller från spahotellet. Detta kan vi inte påverka men i möjligaste mån försöker vi informera om dem ifall de kommer till vår kännedom.

 

Länkar till allmän information

www.krisinformation.se
https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset

https://www.folkhalsomyndigheten.se/
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/februari/information-till-resenarer-om-det-nya-coronaviruset/

https://www.regeringen.se/

https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/a–andringar-av-avradan-fran-icke-nodvandiga-resor-till-alla-lander/

https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/information-om-uds-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/