Aktuellt om resor och COVID-19

Här nedan följer aktuell information som vi gör vårt bästa för att uppdatera, men ändringar kan komma med kort varsel. Du som kund är ansvarig för att hålla dig uppdaterad om aktuella resevillkor och att du uppfyller de krav som krävs för inresa till ditt resmål, samt att du har korrekta inresedokument.


Uppdaterad information som gäller tills vidare*:

Alla restriktioner har hävts vid inresa till Estland och Lettland (april 2022).
Inga krav finns längre på vaccinationer eller PCR-test. Spahotellen har också slutat kontrollera vaccinationsintyg. Det som återstår är rekommendationer att vara fullt vaccinerad (minst 3 doser).


Uppdaterad information från Tallink april 2022
:

Tallink hyr ut fartyget MS Isabelle som tillfälliga bostäder för ukrainska flyktingar och öppnar inte rutten Riga–Stockholm igen under 2022. MS Victoria kommer eventuellt att sättas i trafik under andra halvan av 2023
Varannandags trafiken mellan Stockholm och Tallinn fortsätter tills vidare.

Information om Tallinks färjetrafik hittar du här! 

Aktuell information från Tallink: www.tallinksilja.se


Estland:
Alla restriktioner har hävts för resor från EU och EES-länder

  • Den 1 april 2022 upphävs covid-19 relaterade restriktioner vid inresa till Estland från EU och EES-länder. Det innebär att det tidigare kravet på att visa upp vaccinationsintyg, intyg om tillfrisknande eller negativt testintyg tas bort.
    Från och med 3.4.2022 är det inte längre obligatoriskt att använda munskydd i allmänna utrymmen.
  • I och med de estniska myndigheternas beslut att avskaffa vaccinationskravet har man slutat kontrollera vaccinationspass på spahotellen. Man rekommenderar fortsättningsvis att man vaccinera sig, helst med boosterdosen också. Därutöver rekommenderas ansiktsmask i sociala utrymmen inomhus.

Här hittar du information från de estniska myndigheterna:
Fr o m 20 dec 2021 har estniska myndigheterna samlat all information som rör Covid inkl inresevillkor här:  kriis.ee
Information från svenska UD om Estland:  www.swedenabroad.se


Lettland: Alla restriktioner har hävts för resor från EU och EES-länder

  • Den 1 april 2022 upphävs covid-19 relaterade restriktioner vid inresa till Lettland från EU och EES-länder. Det innebär att det tidigare kravet på att visa upp vaccinationsintyg, intyg om tillfrisknande eller negativt testintyg tas bort.
    Från och med 3.4.2022 är det inte längre obligatoriskt att använda munskydd i allmänna utrymmen.
  • I och med de lettiska myndigheternas beslut att avskaffa vaccinationskravet har man slutat kontrollera vaccinationspass på spahotellen. Man rekommenderar fortsättningsvis att man vaccinera sig, helst med boosterdosen också. Därutöver rekommenderas ansiktsmask i sociala utrymmen inomhus.
  • Pga Tallinks beslut att inte öppna rutten till Riga är flyg enda sättet att ta sig till Lettland

Viktig information från Air Baltic rörande flygresan och inresan till Lettland: www.airbaltic.com/en/before-you-fly
På Discover Latvia hittar du aktuell information
www.latvia.travel
Information från Lettlands UD om inresa till landet:  https://www.mfa.gov.lv/en
Information från svenska UD om Lettland:
  www.swedenabroad.se 

Hur påverkar Coronaviruset min resa?

Så länge UD inte avråder från resa gäller våra vanliga avbokningsvillkor.

Om UD avråder från icke nödvändiga resor till ett specifikt land eller region som du har beställt resa till, och det är 14 dagar eller mindre till avresa, så kommer vi att kontakta dig med erbjudande om ombokning till annan resa. Ifall den nya resan är dyrare tillkommer ett tillägg på mellanskillnaden. På samma sätt återbetalar vi eventuell mellanskillnad om den nya resan är billigare. Ifall du istället önskar avboka återbetalas resans pris.

Ifall du önskar avboka när det är mer än 14 dagar till avresa, gäller våra vanliga avbeställningsvillkor även om UD avråder från resa.

Om man ombokar sin resa vid ett tillfälle då en avbokning skulle föranleda avbokningskostnader av den ursprungliga resan, så kommer dessa avbokningskostnader även att gälla en eventuell avbokning av den nya resan – oavsett när det sker.

Observera även att i den nya situationen kan nya myndighetsdirektiv eller beslut från spahotell och rederi komma med kort varsel som kan påverka vistelsen på spahotellet och resan till eller från spahotellet. Detta kan vi inte påverka men i möjligaste mån försöker vi informera om dem ifall de kommer till vår kännedom.

 

Länkar till allmän information

www.krisinformation.se
https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset

https://www.folkhalsomyndigheten.se/
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/februari/information-till-resenarer-om-det-nya-coronaviruset/

https://www.regeringen.se/

https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/a–andringar-av-avradan-fran-icke-nodvandiga-resor-till-alla-lander/

https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/information-om-uds-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/

 

* Med reservation för att alla lokala och nationella förändringar inte nödvändigtvis lyckas bli uppdaterade på denna sida. Vid planer på resa bör aktuella regler kontrolleras med nationella informationssidor.