Upptäck Antarktis, Patagonien och Chiles fjordar – nordgående

Santiago de Chile – Punta Arenas – Drakesundet – Antarktis – Kap Horn – Chilenska fjordar – Puerto Natales – Puerto Edén – Castro – Valparaíso

Följ med på en mycket omväxlande expedition med höjdpunkter som fem dagar i Antarktis, de vackra chilenska fjordarna, det rika djurlivet i Patagonien och inte minst ett besök i en av världens mest natursköna nationalparker. Njut av tiden i land, paddla kajak, vandra och se pingviner, fåglar och sälar på nära håll.

Datum: 11 mars 2023 & 7 mars 2024 (23 dagar)

fr. 102 800 kr

Boka

Reseprogram

 • DAG 1. Santiago de Chile

  Välkommen till Santiago, Chiles vibrerande huvudstad. Även om du bara har en natt här kommer du att upptäcka att den här staden har mycket annat än välsmakande Merlotvin att erbjuda. Torgen har vacker arkitektur i kolonialstil och här finns även små konstgallerier och prisbelönta restauranger. Ett brett utbud av kulturella evenemang och museer ger gott om underhållning medan glaciärerna lockar vid stadsgränsen. Du har gott om spännande saker att välja mellan.

 • DAG 2. Santiago de Chlie – Punta Arenas

  Se Santiago från ovan i det tidiga morgonljuset när ditt flygplan avgår till Punta Arenas, Chiles sydligaste hamn. Ditt polarfartyg MS Fram och dess besättning väntar på dig här, redo att ta dig längre söderut än de flesta människor någonsin kommer.

  Efter att du har gått ombord och checkat in har vi ett obligatoriskt hälso- och säkerhetsmöte för alla gäster. Senare möter du några ur besättningen och självklart även expeditionsteamet. De kommer att vara dina guider och värdar samt ditt resesällskap under de kommande tre veckorna. Ni har även möjlighet att lära känna varandra ytterligare under välkomstmiddagen.

 • DAG 3–4. Drakesundet

  MS Fram tar oss tryggt över det legendariska Drakesundet mot den Antarktiska halvön. Under resan söderut påbörjar expeditionsteamet sitt föredragsprogram där du får lära dig mer om Antarktis fantastiska djurliv, geologi och historia. Du får också veta mer om hur vi gör besöket så säkert och hållbart som möjligt. Vi har också ett forskningsprogram där du kan hjälpa till att samla in data till aktuella forskningsprojekt. Njut av den friska havsluften och håll utkik efter djur från däck.

 • DAG 5–12. Antarktis

  Antarktis är isolerat från resten av världen genom kalla havsströmmar. Istäcket är på sina ställen upp till 4 000 meter tjockt och utgör 90 procent av världens is. På vintern är kontinenten ännu mer otillgänglig genom att is bildas utanför kusten som praktiskt taget fördubblar arealen. I Antarktis fortplantar sig sommartid miljontals pingviner, valar och sälar och resten av tiden tillbringar de i havet. Här finns gott om krill, en viktig näringskälla för områdets djurliv. I Södra ishavet utgör den antarktiska krillen en sammanlagd biomassa av flera hundra miljoner ton. Enligt Antarktis-fördraget är detta en kontinent som är tillägnad fred, vetenskap och turism. Inga mänskliga aktiviteter får ändra den naturliga balansen här.

  Vi besöker en plats som genom årtusenden har utvecklats utan påverkan från människor och vi följer därför mycket strikta regler och riktlinjer för miljön. Vi vill inte efterlämna något annat än fotspår och inte ta med oss något annat än foton! Det som är så spännande med Antarktis är att det geografiska läget gör varje resa till en unik expedition. Trots den mest sofistikerade tekniken går det inte att förutspå vilka klimatutmaningar som möter oss. Därför måste vi vara flexibla och beredda att ändra våra rutter och landstigningar under resans gång. Det innebär också att vi passar på att utnyttja idealiska förhållanden och tillbringar timmar på land eller i vattnet i kajaker, går på vandringar eller bara kryssar runt bland flockar av valar. Förhållanden som väder, vind och isförhållanden har stor inverkan på vårt program.

  Vi kommer att försöka lägga till på flera platser, bland annat Deception Island, Half Moon Island, Brown Bluff, Cuverville Island och Neko Harbour. Samtliga är fridfulla platser med orörd natur, pingvinkolonier, sälar, valar i havet, glaciärer, isberg i alla former och färger, gamla valfångststationer och forskningsbaser. Det kan vara svårt att sammanfatta alla intryck du får och ett välkänt citat från erfarna Antarktis-resenärer lyder: ”Om du kan beskriva Antarktis i ord har du antagligen aldrig varit där.”

 • DAG 13–14. Kap Horn

  Efter åtta oförglömliga dagar i Antarktis tar MS Fram dig säkert tillbaka upp för Drakes sund. Expeditionsteamet sammanfattar nu våra upplevelser på den frusna kontinenten, och du kan gå till vetenskapscentret för att undersöka vattenprov för att se djurlivet på en mikroskopisk nivå.

  När vi har lagt Drakes sund bakom oss kommer vi till Kap Horn. Det stormiga vattnet här är lika ökänt som Drakes sund, om inte ännu mer. Om vinden och vågorna mojnar tillräckligt länge så gör vi ett försök att gå iland. Det är en riktig bedrift om vi lyckas med det, och det är något du i så fall kan skryta om i åratal framöver.

 • DAG 15. Chilenska fjordar

  Detta vilda och avlägsna område dominerades en gång i tiden av den kanotfarande inhemska befolkningen som levde, seglade och jagade i dessa fjordar i århundraden. Beundra lugnet i denna labyrint av vattenvägar, med en massa öar, glaciärer och branta bergssluttningar.

  Om vi har tid och om vädret är på vår sida, kanske vi åker ut i små exlorerbåtar för en naturskön tur i fjorden eller går iland. Fjorden kan även avnjutas uppifrån däck medan du håller utkik efter djurlivet längs kusten, till exempel Magellanpingviner och kanske till och med sjöelefanter. Delfiner och – om vi har tur – en del valarter kan ibland ses i dessa farvatten.

 • DAG 16–17. Puerto Natales

  Puerto Natales är porten till nationalparken Torres del Paine, som är världsberömd för sin imponerande klippformation Torres del Paine (Paine-tornen). Utforska nationalparken under vår bokningsbara utflykt och upplev det varierande landskapet – från vidsträckta stäpplandskap till kuperad bergsterräng med höga toppar. Håll utkik efter lamor, pumor och rävar samt mer än 100 olika fågelarter, bland annat den andiska kondoren.

 • DAG 18. Puerto Edén

  Det är lätt att charmas av byn Puerto Edén i nationalparken Bernardo O’Higgins. Byn är känd för sitt isolerade läge och ligger omgiven av berg längst in i en djup fjord. Här bor runt 250 personer, och bland dem de 15 personer som återstår av kawéskar-folket.

 • DAG 19. Till sjöss

  Din expeditionskryssning fortsätter norrut genom Patagoniens kända farvatten. Det sägs att när Magellan seglade här på 1520-talet på sin världsomsegling så trodde han och hans besättning att urinvånarna var jättar som var över fem meter långa. Han gav dem alltså namnet ”patagons” efter en litterär karaktär i en spansk bok som var populär på den tiden. Även om urinvånarna var längre än de flesta européer vid den tiden så var de verkligen inga jättar. Men namnet blev kvar och regionen har sedan dess kallats Patagonien. Idag är området framför allt känt för det vackra andiska havslandskapet snarare än de så kallade jättarna, även om du faktiskt kan se ett annat jättedjur som simmar i havet. Det finns dessutom intressanta föreläsningar som du kan gå på, och du kan även engagera dig i projekt för medborgarforskning i vetenskapscentret.

 • DAG 20. Castro

  Castro är huvudstad på Chiloé, ön som verkar ha något för alla. En av de första sakerna som du lägger märke till är de karaktäristiska färgglada palafitos som ligger på pålar längs vattenbrynet. Det finns även ett antal konst- och hantverksaffärer här som lämpar sig väl för att handla souvenirer. För bra erbjudanden och en glimt av vardagen kan du bege dig till Feria Campesina Yumbel, en livlig marknad som säljer allehanda husgeråd och matvaror.

  En annan höjdpunkt är Iglesia San Francisco, en kyrka som byggdes år 1567 när staden först grundades. Kyrkan finns nu med på UNESCO:s världsarvslista. Om du är intresserad av konst är det moderna konstmuseet i Chiloé väl värt ett besök. Det finns många lokala läckerheter här också, en lätt frukost ombord på fartyget är en god idé så att du har plats för churros och empanadas med både söta och matiga fyllningar.

 • DAG 21–22. Till sjöss

  Din expeditionskryssning närmar sig sitt slut, men det är inte över än. Vi rekommenderar att du gör det mesta av din återstående tid på MS Fram, oavsett om du föredrar att ägna dig åt att spana efter fåglar och andra djur ute på däck, prata med dina nya vänner eller njuta av din favoritdrink i Explorer Lounge & Bar. Expeditionsteamet sammanfattar kryssningens höjdpunkter och håller igång med föreläsningar och forskningsprojekt.

 • DAG 23. Valparaíso

  När vi lägger till i Valparaíso är expeditionskryssningen slut. Om du har tid rekommenderar vi att du stannar kvar i ytterligare ett par dagar för att utforska denna excentriska stad. Stadens många bergbanor har utnämnts till en av världens 100 mest hotade historiska skatter, och tar dig upp till färgglada kvarter på höjden för en panoramautsikt av Stilla havet. Om du vill ha mer äventyr innan du åker hem rekommenderar vi efterprogrammet till Påskön, känd för de mystiska stenstatyerna av gigantiska huvuden. Ön finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Hytter

Arctic Superior utsideshytt

Hytterna i Arctic Superior-klassen är bekväma och rymliga. De flesta har balkong. Flexibla sovarrangemang, bäddsoffor, tv och andra inslag gör den här till en av våra populäraste kategorier. Vårt Arctic Superior-koncept inkluderar vattenkokare, te och kaffe. För två till fyra passagerare.

Hyttkategori: TY med fönster, ca 22 m2

Hyttkategori: TT med fönster, ca 24-27 m2

Hyttkategori: XTJ med balkong, ca 18 m2

Hyttkategori: YY/XTD/XT med balkong, ca 15-19 m2

Expeditionssviter

Dessa sviter är stora, välutrustade hytter med breda fönster. De flesta har balkong. Vissa har en privat varmbadstunna utomhus. Sviterna har flexibla sovarrangemang med bekväma soffor, sittplatser och tv. De rymmer upp till fyra passagerare.

Expeditionssviterna ligger uteslutande på övre och mellersta däck. I våra expeditionssviter finns en badrock, espressomaskin och mycket mer. En spännande välkomstgåva väntar alla svitgäster i hytten.

XL Suite

Extrastor hörnsvit med privat balkong. Fartygets rymligaste hytt med stora fönster, flexibla sänglösningar, bäddsoffa, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MA 46-48 m2

Hörnsuite

Hörnsvit akterut med balkong och egen bubbelpool, varierande storlek, stora fönster, flexibla sänglösningar, några har soffa. TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MC 20-30 m2

XL Suite

Extrastor hörnsvit utan balkong. Ligger akterut med bäddsoffa, flexibla sänglösningar, stora fönster, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: MB 44 m2

L Suite

Stor hörnsvit med privat balkong, flexibla sänglösningar, bäddsoffa, TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin. Anpassad för rullstol.
Hyttkategori: MD 35 m2

Suite

Sviter på övre däck med privat balkong. Varierande storlek, flexibla sänglösningar, några har soffa. TV, minibar, badrock, vattenkokare, kaffe/te, espressomaskin.
Hyttkategori: ME 20-28 m2

Priser

Datum: 11 mars 2023 & 7 mars 2024
Fartyg:
Fram

Polar insides från 102 800 kr per person
Polar utsides från 123 600 kr per person
Arctic Superior från 135 000 kr per person

Boka resan med Hurtigruten online hos Kryssningscenter, som är en del av Vega familjen.
Se alla avresor och priser här.

Priset inkluderar

Hotell

 • Övernattning i Santiago de Chile före expeditionskryssningen, inklusive frukost

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass mellan Santiago de Chile och Punta Arenas

Transfer

 • Transfer från hotellet i Santiago de Chile till Santiago de Chiles flygplats före expeditionskryssningen
 • Transfer mellan Punta Arenas flygplats och fartyget, inklusive en kort rundtur och en lunchlåda

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu samt gymmet inomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar i Antarktis
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av väder- och isförhållanden
 • Arrangemangen för utflykter och aktiviteter kan komma att ändras
 • Obligatorisk hälsodeklaration
 • Se till att du uppfyller viserings- och inresekrav
 • Det förväntas inte att du lämnar dricks

Övrig information

EXTRA PROGRAM

Vill du få ut ännu mer av din resa och lägga på ytterligare utflykter före eller efter kryssningen? Förutom att du kan boka internationella flyg hos oss, så kan du även boka extra program hos oss.

HYTTERNAS SERVICENIVÅ

Hytterna delas in i fyra olika kategorier, var och en med sin servicenivå. I länken nedan hittar du information om vilka tjänster som ingår i de olika hyttkategorierna.

Läs mer här!

EXPEDITIONSTEAMET

Expeditionsteamet kommer att ge dig intressanta föreläsningar i ämnen som biologi, historia, geologi och kultur. De är inte bara duktiga föreläsare; de är dina värdar ombord och på land. Alla medlemmar i expeditionsteamet är fokuserade på miljövänlig turism i polarområdena. De tar dig på vandringar samtidigt som du får veta hur du får ut det mesta av din upplevelse utan att lämna alltför mycket spår efter dig. De är handplockade för deras lokala expertis och specifika kunskaper inom relevanta områden.

De är också kända för sin entusiasm, nyfikenhet och kärlek till de områden som vi besöker. Vår expeditionsteam består av moderna upptäcktsresanden som älskar att dela med sig av berättelser, tolka vad vi ser och leda oss till alla de bästa platserna.

ARKTISKA KRYSSNINGAR – BRA ATT VETA

Läs mer om kryssningarna här!