Längs norska kusten – bra att veta

Före resan

Norge har infört skärpta gränskontroller.De skärpta gränskontrollerna innebär att alla som reser till och från Norge måste räkna med att det kommer ta lite längre tid att passera gränsen. Generellt måste alla resande vara förberedda på att bli stoppade för personkontroll på alla resor till och från Norge framöver. Nordiska medborgare ska kunna identifiera sig på ett tillförlitligt sätt (pass, internationellt id, körkort). Barn som reser i sällskap med förälder, som kan identifiera sig, behöver ingen egen id-handling. Barn som reser själva måste ha id-handling. Det bästa resedokumentet är pass informerar det norska Politidirektoratet. OBS! Kontrollera med respektive flygbolag vilket dokument som krävs för resan om du ska flyga. Olika flygbolag kan ha olika krav på id-handling. Vissa flygbolag kräver pass för ombordstigning.

Vid tidpunkten för publiceringen kräver resor till Norge inga obligatoriska vaccinationer och inga andra hälsorelaterade krav finns. Ifall det personliga hälsotillståndet så kräver rekommenderar vi att du diskuterar resan med din läkare.

Ombord

I Bergen avgår Hurtigrutenfartygen från Hurtigruteterminalen, Nøstegaten 30, NO-5010 Bergen. Taxichaufförer förstår om du ber att få åka till Hurtigruteterminalen. Terminalen är bemannad och öppen för bagageincheckning från 13.00. Passagerare kan checka in från kl. 15.00 och ombordstigning sker från 16.00. Hytterna är tillgängliga från 18.00.

Det finns ingen restaurang i terminalen men man kan gärna se sig omkring i Bergen fram tills det är dags att gå ombord. På kvällen för avresan från Bergen serveras en buffémiddag ombord, vanligen mellan 18.00 och 21.00, med fri placering endast denna kväll. Tur- och returpassagerare hittar sin bordsplacering för resten av resan i kuvertet de får vid incheckningen. Vid landstigning i Bergen kommer ditt bagage att lämnas ut på terminalens bagageband. Sista dagen för rundresan kommer vi att be dig lämna din hytt några timmar före ankomst. Information om bagagehantering och landstigning i andra hamnar finns ombord.

Utcheckningstid är 12.00, utom i följande större hamnar:

 

Ort               Incheckning tidigast:    Utcheckning senast:

Bergen         kl 15.00                      kl 10.00

Trondheim   vid ank                       kl 08.00

Kirkenes      vid ank                       kl 08.30

Bagagehantering ingår inte i priset. Med undantag för Bergen måste du själv bära ditt bagage ombord och i land. Det går att förvara bagage i terminalen i Bergen mot en avgift av 30 NOK (2015). Ett tips är att hellre ta med två mindre väskor än en stor väska för att enklare kunna placera bagaget i hytten.

Våra kustresande fartyg stannar i 34 hamnar, från Bergen till Kirkenes. Se Hamnar för mer information.

Alla Hurtigrutens passagerare måste delta i den obligatorisk säkerhetsgenomgång i Bergen innan båten lämnar hamnen. Efter incheckning och före ombordstigning, var vänlig gå en trappa upp i terminalbyggnaden. Där ger Hurtigrutens personal med jämna mellanrum en säkerhetsgenomgång. Genomgången varar mellan tio och 15 minuter, med den första kl. 15.45 (ombordstigning sker från kl. 16.00 från samma våning.). Den sista genomgången ges kl. 19:30. Gäster som anländer efter det måste delta i en säkerhetsgenomgång kl. 20.00 ombord, innan båten lämnar Bergen.

I många av hamnarna råder febril aktivitet på kajen, med bilar som kör på eller av fartyget och/eller gods som lastas eller lossas. Se upp för sådan trafik när du går på eller av. Var extra försiktig under vintermånaderna, då det kan vara halt, särskilt på däck och när du går iland eller kliver ur en buss i samband med utflykter. Broddar och andra vinterkläder kan köpas i fartygens butiker.

Valutan ombord på fartygen är norska kronor (NOK). De vanligaste valutorna kan växlas ombord. Visa, American Express, Mastercard och Diners Card accepteras som betalningsmedel ombord. På MS Lofoten och MS Nordstjernen kan för närvarande endast Visa och Mastercard användas som betalningsmedel. Du kan skaffa ett kryssningskort, som används till diverse utgifter och som betalas vid resans slut. Detta kan komma att ändras. Vi rekommenderar att du tar med dig ett litet belopp norska kronor i kontanter. De vanliga kreditkorten brukar accepteras i Norge, utom möjligen i mindre butiker. När du betalar med kreditkort eller växlar pengar kommer du att behöva legitimera dig.

Norska och engelska är de officiella språken ombord. Receptionens personal och en del av besättningen talar ofta också tyska. Expeditionsledaren talar norska, engelska och tyska.

Alla fartyg har en fast tidtabell. När du går i land, var noga med att komma tillbaka i tid. Avresetiderna står att läsa vid landgången. Tyvärr måste fartygen hålla tidtabellen och inte vänta på försenade passagerare. Om du missar båten måste du ta dig till nästa hamn på egen hand och för egna pengar.

Klädseln ombord är informell. Vissa passagerare väljer att klä om inför middagen, men detta är inte nödvändigt. Det norska vädret kan skifta under en resa, eller till och med under en dag. Vi rekommenderar att man klär sig i flera lager för att enkelt kunna anpassa sig efter skiftande temperatur, vind och nederbörd. Ta med vindtäta regnkläder i ett material som andas. Under vintermånaderna är det bra att ha en varm mössa, vantar/handskar, halsduk och termokläder, tillsammans med termounderkläder. Eftersom det kan vara halt på land är det viktigt med ordentliga skor för utflykterna. En käpp eller vandringsstav kan också vara bra att ha. Solglasögon med skydd mot UV-strålning rekommenderas även vintertid, för att skydda mot solljus som reflekteras mot snön. Flera av fartygen har bubbelbad, så även baddräkt är bra att ha med.

På resorna Bergen-Bergen och Bergen-Kirkenes-Trondheim samt om du bokat en svit kan du utan extra kostnad välja vilken hytt du vill ha, förutsatt att den du önskar är ledig. För alla andra resor som är fem nätter eller längre kan du mot en avgift välja hytt, förutsatt att den du önskar är ledig. Se aktuell prislista för priser. För alla andra resor, samt om du inte önskar betala avgiften, kommer du att tilldelas ett hyttnummer när du stiger ombord. Observera att i de däckshytter som har fönster ut mot områden tillåtna för passagerare, kan utsikten ibland skymmas av förbipasserande gäster.

Frukost serveras vanligtvis 07.30 – 10.00 (fri placering), lunch vid 12.00-14.30 (fri placering) och middag vid 18.30-21.00 (bordsplacering). Under högsäsongen kan lunch- och middagstiderna behöva delas upp i två pass. Tiderna för dessa kommer då att annonseras ombord. Resan börjar med en buffémiddag vid avresan från Bergen, och slutar med brunch vid ankomsten tillbaka till Bergen. Frukostarna består av ett rikligt urval kallskuret, ost, ägg, frukostflingor och frukt, med nybakat bröd, bakelser och ofta även ”sveler” (en sorts plättar) och nygräddade våfflor. I helpensionspaketet ingår en blandning av bufféer och fasta menyer till luncher och middagar, men för gäster som vill njuta av en förhöjd middagsupplevelse finns À la Carte-alternativet för en liten extra avgift. Alla fartyg har fullständiga rättigheter Utskänkningstiden är mellan kl. 06.00 och 03.00. Priserna ombord motsvarar priserna på norska fastlandet.

À la Carte-menyn är en middag gjord på de absolut bästa råvarorna från lokala leverantörer. För dem som gör en klassisk kustresa ingår helpension i priset, och för en liten avgift kan du uppgradera till vårt À la Carte-alternativ. Om du inte har helpension är du ändå välkommen att köpa till À la Carte. På de flesta av fartygen serveras à la carte i avskilda delar av restaurangerna. Det finns också särskilda vin- och dryckespaket att beställa. À la Carte-menyn kan endast bokas ombord. MS Lofoten har sitt eget middagskoncept med en meny från 60-talet, och MS Vesterålen erbjuder inte à la carte.

Specialdieter, såsom vegetarisk mat, erbjuds om man i god tid före resan har informerat om detta. För de som håller en strikt specialdiet, såsom veganer, kan utbudet vara ytterst begränsat. Hurtigruten kan inte garantera att alla önskemål kan uppfyllas.

Varma och kalla drycker samt snacks kan köpas i kafeterian, som vanligtvis är öppen dygnet runt. Vintertid kan öppettiderna variera, och dessa annonseras i så fall ombord.

Det finns ingen kaffe- eller tekokningsmöjlighet i hytterna förutom i sviterna. Efter middagen är te och kaffe är tillgängligt utan kostnad i baren. Te och kaffe kan även köpas ombord dygnet runt.

Alla båtar har en butik. Där säljs lokala produkter, souvenirer, stickade kläder, böcker, vykort, frimärken och ett begränsat utbud av hygienartiklar. På MS Lofoten är det kafeterian som erbjuder denna service.

Vissa av fartygen har jacuzzis och ett träningsrum.

Alla fartyg utom MS Lofoten har ett internetkafé ombord. Det finns också wifi i de flesta allmänna utrymmen, som kan användas av laptops, mobiltelefoner etc. Tänk på att bandbredden är smal och mottagningen ojämn.

Det finns ingen läkare eller apotek ombord, men officerarna är utbildade i första hjälpen och kan ge akut medicinsk hjälp. Avstånden mellan hamnarna är kort och fartygen seglar nära land om det skulle behövas akut vård på sjukhus.

De flesta fartygen kan ta emot bilar, så det går bra att kombinera en kustresa med en bilsemester.

De flesta fartyg har tvättrum utrustat med tvättmaskiner, torktumlare och strykjärn. Poletter kan köpas i receptionen.

Det finns särskilda platser på ytterdäck för rökning. Men rökning är inte tillåtet medan båten ligger vid kaj och fyller på bränsle. Personalen meddelar när man inte får lov att röka utomhus. Rökning inomhus och i hytterna är inte tillåtet och medför en straffavgift.

På alla fartyg finns telefonautomater och telefonkort kan köpas i receptionen. Mobiltelefoner kan användas ombord på fartygen, men mottagningen kan variera.

På Hurtigrutens fartyg är det inte brukligt att ge dricks, men om du vill belöna besättningsmedlemmar för utmärkt service, finns det dricksboxar och kuvert i restaurangen.

I alla hytter på MS Finnmarken samt i några av sviterna på MS Trollfjord och MS Midnatsol finns säkerhetsskåp. För övrigt finns inga säkerhetsskåp i hytterna. Värdesaker kan lämnas i receptionens kassaskåp. Hurtigruten ansvarar inte för förlorade värdesaker.

Ombord används 220 volt/50Hz växelström, samma sorts kontakter som i Sverige.

Svitgäster erbjuds extra service, inklusive en välkomstgåva. I sviten finns vattenkokare och kaffe/te gratis under hela resan. Mot en avgift kan du bli serverad frukost i hytten och använda minibaren.

Som en del av din reseupplevelse är du välkommen att delta i intressanta aktiviteter, demonstrationer och föredrag ombord. De är kopplade till årstiden och/eller området vi seglar genom och äger rum både inomhus och ute på däck. Vi annonserar de olika aktiviteterna i våra dagsprogram.

Meningen är att man ombord på fartyget ska koppla av och snarare ta ett break från den konventionella underhållningen som ofta är en integrerad del av kryssningsupplevelser med andra rederier. Målet är att komma närmare denna unika miljö samt att dela erfarenheter med andra resenärer. Musik förekommer vissa sträckor av resan i fartygets barer, men något organiserat program finns inte.

Vi rekommenderar att man bokar utflykter före avresan, eftersom de kan vara fullbokade om man väntar tills man kommit ombord. Utflykter som bokas ombord betalas i norska kronor, vilket innebär att kostnaden kan variera beroende på växelkursen. Man kan boka utflykter fram till 4 veckor innan avresa. Om du betalar med kreditkort kan du boka utflykter fram till 2 veckor före avresa. Utflykter och deras innehåll är beroende av maximi-/minimiantal deltagare, tidtabell och väder. Varje fartyg har en expeditionsledare som säljer och berättar om utflykter, ger ut ett dagligt program och nyhetsbrev, samt ropar ut meddelanden om intressanta platser, landstigning etc. Ibland ges denna service av receptionen. Alla expeditionsledare talar norska, engelska och tyska.

Midnattssolen är ett naturligt fenomen som innebär att hela solskivan är ovanför horisonten dygnet runt. Detta händer endast norr om polcirkeln. Nedan ser du datum och orter för midnattssolen:

Ort och period
Nordkap 13 maj – 31 juli
Hammerfest 16 maj -28 juli
Vardø 16 maj – 28 juli
Tromsø 20 maj – 25 juli
Harstad 24 maj – 20 juli
Svolvær 28 maj – 17 juli
Bodø 03 juni -11 juli

Polarnatt är ett naturligt fenomen som innebär att natten varar i mer än ett dygn, det vill säga att solen är nedanför horisonten dygnet runt. Detta händer endast norr om polcirkeln. Nedan ser du datum och orter för polarnatten:

Ort och period
Nordkap 18 nov – 23 jan
Hammerfest 20 nov – 21 jan
Vardø 21 nov – 20 jan
Tromsø 25 nov – 16 jan
Harstad 30 nov – 11 jan
Svolvær 04 dec – 07 jan
Bodø 15 dec – 28 dec

Alla Hurtigruten fartyg är även fraktfartyg och de stannar i hamnar vid alla tider på dygnet. Det kommer att förekomma oljud och vibrationer i vissa hytter under dockning och lastning. Detta är olika beroende på var din hytt ligger och vilken typ av fartyg det är. Fartygen är utrustade med ljudabsorberande mekanismer beroende på fartygets ålder och modell. Trots detta kan buller och vibrationer inte helt undvikas.

Med undantag för MS Lofoten är alla fartyg utrustade med stabilisatorer. Längs norska kusten seglar fartygen på öppet hav endast under några timmar under hela resan. Fartygen seglar främst inomskärs mellan kustnära öar med normalt sett lugnare vatten.

Reseinformation

När du flyger från flygplats utanför Norge och har en mellanlandning i Norge, måste du vid första mellanlandningen ta hand om ditt ev incheckade bagage och lämna väskan vid bagage drop-disken och gå genom säkerhetskontrollen för ditt nästa flyg. Den incheckade resväskan kommer inte automatiskt med på nästa flyg. Vid ev mellanlandning i Norge på hemvägen kommer resväskan automatiskt till din slutdestination.

Alla fartyg, med undantag av MS Lofoten, har minst en rullstolsanpassad hytt. Passagerare med rullstol måste ha med sig egen hopfällbar stol i standardstorlek. Passagerare som utan hjälp kan ta sig runt skeppet i rullstol behöver inte ha en medresenär för assistans. De som behöver assistans måste eventuellt ha med sig en medresenär. Vänligen diskutera detta med resesäljaren. Hamnarna på norska fastlandet har ramper för ombord- och landstigning. Utflykterna är inte anpassade för personer som har svårt att gå. Vänligen tala med resesäljaren eller expeditionsledaren ombord för rådgivning angående vilka utflykter som är lämpliga. Det är mycket viktigt att vi blir informerade om särskilda behov när resan bokas.

Vädret längs den norska kusten är oförutsägbart och kan påverka både resrutt, tidtabell och utflykter. Utflykterna kan också vara beroende av minimi- eller maximiantal deltagare. Under perioden kring jul kan förändringar ske till förmån för julbord och julfiranden ombord för lokalsamhällen. Hurtigruten förbehåller sig rätten att ändra innehållet i utflykter utan förvarning.