Litauen i ett nötskal

Läge: Längs Östersjöns östra kust, gränsar till Lettland, Vitryssland och Polen.

Huvudstad: Vilnius (ca 540 000 inv.)

Yta: 65 303 km2
Styrelseskick: Republik
Invånare: Ca 3,34 miljoner
Språk: Litauiska
Valuta: Euro

 

Kontakta oss för offert!

Vilnius

Kulturell smältdegel

Litauens trivsamma huvudstad Vilnius, vars Gamla stad är en av Europas största, ligger endast 69 mil från Stockholm.

 

 

är inte bara en av de största i Europa, den är dessutom en av

de trivsammaste, med sina många katolska och ryskortodoxa kyrkor, sina hantverksbodar, kaféer och kullerstensgränder. Gamla stan, som finns på UNESCOS världsarvslista, återfinns söder om floden Neris som delar staden i två delar.

 

Nobelpristagaren Czeslaw Milosz, som växte upp här i början av förra seklet, har beskrivit den smältdegel av nationaliteter, kulturer och religioner som Vilnius var då. Känslan av historiens vingslag är ovanligt stark i denna stad som sett så mycket dramatik i form av främmande arméer, ockupationer och frihetskamp. 

I en trygg och behaglig nutid kan du ägna dig åt lokala kulinariska läckerheter som potatispudding, kugelis, potatiskorv eller vedarai. Eller varför inte den litauiska varianten av rödbetssoppan Borsjtj? Ta gärna en promenad till Republiken Uzupis, ett ”rike” skapad av konstnärssjälar i Vilnius. Republiken har en egen regering, nationalsång och egna festivaler.Under strövtågen i den promenadvänliga staden hänförs man nog främst av den gemytliga och trollska stämningen i de smala, vindlande gränderna i Gamla stan.  Till sevärdheterna hör även Gediminastornet i det som finns kvar av det övre slottet. Härifrån har man underbar utsikt över staden.

 

 

Rundturer i Vilnius

I samband med din bokning av resa till Vilnius kan du boka olika rundturer för

att få ut mer av din resa.

 

Vilnius Stadstur
Upplev Gamla Stan i Vilnius. Den arkitektoniska stilblandningen av barockt, gotisk, klassicistisk och renässansstil gör rundturen till en fascinerande tidsresa.
Engelskspråkig tur med minibuss.

Turerna utgår från Cathedral Square. Turens längd: ca 2 timmar.


Tur till Trakai 
I ett naturskönt sjöområde 28 km söder om Vilnius ligger Trakai, den tidigare huvudstaden i Storhertigdömet Lituaen. Trakais slott från 1300-talet är ett landmärke som ligger otroligt vackert vid en av sjöarna. Storhertigen Vytautas som lät bygga slottet tog även hit sina livvakter tillhörande Krimtatarerna. Detta turkisktspråkiga folk består idag endast av 200 personer, varav de flesta bor kvar i Trakai. Här finns även ett museum (inträde betalas på plats).
Engelskspråkig tur med minibuss.

Turerna utgår från Cathedral Square. Turens längd: 3,5 timmar.

 

Läs mer på:

www.vilnius.se

www.vilnius.lt

www.vilnius-life.com
Litauens turistinformation

..
Läs mer..

Druskininkai

Klassisk kurort

Kurorten Druskininkai, med anor från 1700-talet, ligger ca 13 mil från Vilnius och lockar med ren luft, mineralvatten och terapeutisk lera.

..
Läs mer..