Haapsalu – 185 års spa-tradition
I 185 år har Haapsalu verkat som kurort. Redan i början på 1800-talet upptäckte militärläkaren Carl Abraham Hunnius den numera välkända effekten av Haapsaluvikens lera och grundade det första kurortshotellet år 1825. Nyheten om lerans välgörande spred sig snabbt och snart var Haapsalu tillflyktsorten för tsaren såväl som Tchaikovsky. Än idag är det leran som kännetecknar Haapsalu som kurort och småstaden med sin borg och vackra Kuursaal kan bidra med fina promenadstråk och lokala kulturevenemang.
Kulturens och lerans Haapsalu
Haapsalu, som ligger ca 1 ½ timme från Tallinn, fick sina stadsrättigheter så tidigt som 1279 och hör till Estlands äldsta städer. Staden är välkänd inte bara för sin långa kurortstradition och helande lerbad, utan även för sin historiska och havsnära atmosfär, varma havsvatten och sina kulturfestivaler.
Haapsalu, som omges av havet från tre sidor, uppskattas av många som en lugn semesterstad och kurort och anses vara Estlands soligaste kurort. Tack vare att Haapsaluviken är så grund blir vattnet här varmare än i andra havsvikar.
Staden har nu fått ett nytt dragplåster i form av den nya fina strandpromenaden längs havsviken. Den är ett populärt utflyktsmål med sina gångstigar och fina parkanläggningar. Fikapaus kan man med fördel ta på mysiga Müüriääre kohvik.
Staden har ett rikt kulturliv och under hela sommaren är gatorna och friluftsscenerna vid biskopsborgen fyllda med folkmusik, opera och rock. Nu har Haapsalu även fått ett nytt köpcentrum, Rannarootsi keskus, där man bl a har ett museum över estlandssvenskarnas lokala historia. När du är i Haapsalu, glöm inte att köpa med dig ”mirakel av spets” som man kallar den traditionella handvävda Haapsalusjalen av ylle.
Lerbehandling
Leran i Haapsalu är särskilt rik på joner av natrium, klor, kol och sulfat. Vid gyttjebildning avges svavelväte och det bidrar till dess speciella lukt. En behandling med lera verkar lindrande vid värk och kroniska inflammationer samt drar ut överflödig vätska och slaggämnen ur kroppen.
Under en traditionell lerbehandling ökar pulsen och andhämtningen och detta stimulerar blodcirkulationen och ämnesomsättningen i kroppen. Även nervsystemet, hjärt-kärlsystemet, blodsammansättningen och huden påverkas under en behandling och vissa kroniska sjukdomar kan förvärras i början av kuren för att sedan påverkas positivt. En läkarkonsultation är alltid att rekommendera före en lerbehandling då den har stark påverkan på hela kroppen.
Leran eller gyttjan appliceras antingen på hela kroppen eller på ett visst hudområde. Behandlingen varar ca 20 minuter och bör upprepas dagligen eller varannan dag för bästa effekt. Efter behandlingen känner man sig ofta trött och avslappnad.
Läs mer på:
https://www.visithaapsalu.com/?lang=sv
https://www.visitestonia.com/sv/vart-ska-man-aka/vastra-estland/hapsal-haapsalu-asplunden